Wat is een opvlieger?

Wat is een opvlieger?

Een opvlieger, vaak ook warmteopwelling of vapeur genoemd, is een plotseling gevoel van intense hitte waarbij je gezicht, hals en/of borst rood worden en je opeens heftig gaat zweten. Opvliegers zijn een typisch verschijnsel naar de menopauze toe, de fase in het leven van een vrouw waarin menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal wegblijven. De eicellen raken op en de eierstokken zijn minder actief. Hierdoor produceert het lichaam minder hormonen en krijg je last van allerlei kwaaltjes.

Opvliegers treft ongeveer driekwart van alle vrouwen in perimenopauze, dat is de periode voor de feitelijke menopauze. Zodra een vrouw de menopauze heeft bereikt (i.e. periode waarop de vrouw stopt met menstrueren), kan ze gedurende zes maanden tot vijf jaar opvliegers blijven hebben. Bij sommige vrouwen kunnen ze tien jaar of zelfs langer blijven hangen. Dat is verschillend voor elke vrouw.

Sommige vrouwen merken amper iets van opvliegers of beschouwen ze als een kleine ergernis. Voor anderen kan de intensiteit hun levenskwaliteit erg negatief beïnvloeden. Warmteopwellingen komen vaak plotseling op, of je kan ze voelen opkomen. Hoe lang een opvlieger duurt, varieert van een paar seconden tot 10 minuten. Gemiddeld duren opvliegers ongeveer vier minuten.

Hoe vaak opvliegers optreden, varieert van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben last van een paar opvliegers per week, terwijl andere meerdere warmteopwellingen op een uur krijgen. 

Er zijn enkele veel voorkomende factoren die opvliegers kunnen uitlokken:

- Alcohol;

- Cafeïnehoudende dranken;

- Gekruid eten;

- Warme ruimtes;

- Stress of angst;

- Strakke kleding;

- Roken of blootstelling aan sigarettenrook;

- Voorover buigen.

Wat zijn de symptomen?

Opvliegers komen vooral voor tijdens de perimenopauze, dat is de periode van geleidelijke veranderingen die tot de menopauze leiden. Gemiddeld gaan vrouwen rond de leeftijd van 47 in de perimenopauze, maar soms gebeurt dit al vanaf de leeftijd van 36 jaar. Perimenopauze kan een paar maanden tot zelfs jaren duren, maar duurt gemiddeld zo’n vier jaar. Symptomen zijn onregelmatige menstruaties en abnormaal meer of minder bloedverlies.

Vrouwen kunnen van volgende symptomen last hebben:

- Plotselinge, korte, hevige warmteaanvallen;

- Gezicht, hals en/of borst worden rood;

- Hevige transpiratie;

- Hartkloppingen;

- Rillingen en bevingen.